19 lutego, 2016

Żywienie kobiet w ciąży – zalecenia żywieniowe

Odżywianie w ciąży

Słowo ciąża określa stan organizmu przyszłej matki, związany z wieloma zmianami, zachodzącymi w tym okresie. W organizmie kobiety następują wtedy zmiany hormonalne, zmienia się tempo metabolizmu, zwiększa się zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki. Ponadto to, co kobieta spożywa w czasie ciąży ma wpływ na wzrost i rozwój płodu. Dlatego tak istotne jest stosowanie w tym okresie dobrze zbilansowanej, urozmaiconej diety. W poniższej tabeli przedstawiono zmiany zapotrzebowania na energię i witaminy oraz składniki mineralne dla kobiet w okresie ciąży.

Składniki pokarmowe Kobiety przed ciążą Kobiety w ciąży Wzrost zapotrzebowania podczas ciąży w stosunku do okresu
Energia  2350 kcal  2350 kcal w I  + 300 kcal w II i III
Białko  70 – 90 g  95 g  + 19%
NNKT  > 3% energii  > 4,5% energii  + 50%
Witamina C  70 mg  80 mg  + 13%
Witamina B1  1,9 mg  1,9 mg  –
Witamina B2  1,8 mg  2,4 mg  + 33%
Witamina PP  21 mg  21 mg  –
Witamina B6  2 mg  3 mg  + 50%
Witamina B12  3 µg  4 µg  + 33%
Folacyna  290 µg  450 µg  + 55%
Witamina A  800 µg  1250 µg  + 56%
Witamina E  10 mg  12 mg  + 20%
Wapń  1200 mg  1200 mg  –
Magnez  300 mg  350 mg  + 17%
Żelazo  18 mg  26 mg  + 44%
Cynk  13 mg  16 mg  + 23%
Jod  160 µg  180 µg  + 13%

Źródło: Ziemlański i wsp. (2001).

Niewiele wspólnego z prawdą ma powiedzenie, że kobieta w ciąży musi „jeść za dwoje”. Zapotrzebowanie energetyczne kobiety w pierwszym trymestrze ciąży nie ulega zmianie, zaś w dwóch pozostałych trymestrach zwiększa się jedynie o 300 kcal na dobę, co odpowiada jednej średniej porcji śniadaniowej. W początkowym okresie ciąży bardzo ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników budulcowych (białka, składniki mineralne), ponieważ podczas pierwszych 10 tygodni ciąży kształtuje się płód. Białko spożywane przez kobiety ciężarne powinno być pełnowartościowe, pochodzące z chudego mięsa i ryb, mleka, serów. W przypadku występowania dokuczliwych wymiotów i nudności, zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej oraz spożywanie częstych, mało obfitych posiłków.

W późniejszym okresie ciąży istotną kwestią jest zwiększenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego w celu uniknięcia występujących często zaparć. Można to osiągnąć poprzez wprowadzenie do codziennej diety dużej ilości surowych warzyw, ciemnego pieczywa i makaronu. Wraz z rozwojem ciąży zwiększa się ilość krążącego w organizmie osocza, w wyniku czego rozrzedza się krew. Dodatkowo rozwijający się płód czerpie z organizmu matki żelazo. Aby zapobiec jego ewentualnym niedoborom, z każdym posiłkiem powinno się spożywać bogate w witaminę C owoce i warzywa (natka pietruszki, papryka, pomidory, owoce jagodowe, truskawki), w celu zwiększenia przyswajalności tego pierwiastka. Kobietom w ciąży zaleca się zwiększenie ilości dostarczanych płynów. Powinny one wypijać minimum 2 litry napojów dziennie, w tym 1 litr mleka. Jeżeli u ciężarnej nie stwierdzono nadciśnienia tętniczego – nie ma konieczności ograniczenia spożywanej ilości soli kuchennej. Jednakże nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co może skutkować obrzękami i opuchlizną – nie należy więc spożywać jej zbyt dużo.

Sposób żywienia ma ogromny wpływ nie tylko na przebieg ciąży, ale także na prawidłowy rozwój i zdrowie niemowlęcia. Należy więc zwracać szczególną uwagę na ilość i jakość przyjmowanych pokarmów.

Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas