29 listopada, 2019

Czy jedzenie może wpływać na procesy starzenia się skóry? Co jeść, żeby wyglądać młodo?

Dieta i procesy starzenia się skóry

Wiotka skóra i zmarszczki to znane wszystkim oznaki starzenia się organizmu. Często jednak większą uwagę poświęcamy zabiegom pielęgnacyjnym oraz wyborowi właściwych kosmetyków czy suplementów, zapominając o tym, że należy zadbać również o odpowiednią dietę, która może wpływać na tempo starzenia się skóry. 

Starzenie się organizmu jest naturalnym procesem pojawiającym się wraz z wiekiem, kiedy to  obserwujemy zmniejszoną zdolność do regeneracji. Starzenie się komórek związane jest między innymi z zaburzeniem równowagi pomiędzy antyoksydantami a wolnymi  rodnikami, czyli reaktywnymi formami tlenu. W konsekwencji tego procesu, wraz z upływem czasu zauważamy negatywne skutki stresu oksydacyjnego w postaci widocznych oznak starzenia się skóry. 

Istnieją jednak różnorodne biologicznie aktywne składniki żywności chroniące ludzki organizm przed negatywnym oddziaływaniem reaktywnych form tlenu – są to  antyoksydanty. Ponadto ważne jest to, aby w codziennej diecie komponowanej pod kątem zachowania młodego wyglądu skóry, zwrócić uwagę na białko, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wodę.

 

Witaminy

Spośród witamin na wygląd skóry szczególny wpływ mają: witamina A, E, C, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna.

 

Składniki mineralne

Z kolei spośród składników mineralnych korzystny wpływ na wygląd skóry mają: żelazo, siarka, miedź, cynk, selen.

 

Antyoksydanty

Do przeciwutleniaczy zaliczamy między innymi: witaminy E, C, karotenoidy (np. beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna), polifenole roślinne (np. flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny).

 

Białko

Niedobór białka niekorzystnie wpływa na wygląd skóry, powoduje jej suchość, pękanie, powstawanie zmian barwnikowych. Jest to powiązane między innymi z zaburzeniami produkcji kolagenu – białka decydującego o elastyczności skóry.

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 jako składniki budulcowe ścianek komórek oraz dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wpływają na zachowanie młodego wyglądu.

 

Woda

Właściwe nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla zachowania elastyczności i sprężystości skóry.

 

Co jeść, żeby wyglądać młodo? Poniżej staramy się odpowiedzieć na to pytanie, wymieniając kilka produktów, na które warto zwrócić szczególną uwagę, komponując  codzienny jadłospis.

Włącz do swojego menu produkty bogate w składniki bioaktywne, wpływające korzystnie na procesy starzenia się skóry:

– awokado,

– śliwki,

– granat,

– jagody,

– borówki,

– grejpfrut,

– mango,

– papaja,

– jaja,

– oliwa z oliwek,

– tłuste ryby morskie,

– siemię lniane,

– orzechy,

– zielona herbata,

– marchew,

– bataty,

– dynia,

– szpinak,

– jarmuż,

– brokuły,

– papryka czerwona,

– pomidory

– cynamon,

– imbir.

 

Należy podkreślić, że właściwie skomponowana dieta będzie chroniła komórki przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, wspomagała mechanizmy naprawcze skóry, korzystnie wpływała na biosyntezę kolagenu. Powinniśmy zatem traktować żywienie nie tylko jako źródło przyjemności i dostarczania energii, ale także jako czynnik, który może modyfikować tempo procesu starzenia się. 

 

Dietetyk Justyna Zalega

 

Bibliografia:

  1. Ciborowska H, Rudnicka A, Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
  3. Pachocka L., Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/skladniki-odzywcze-niezbedne-dla-zdrowia-skory 
  4. Nagel P., Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie https://ncez.pl/seniorzy/zmiany-zachodzace-w-organizmie/proces-starzenia-sie-a-zmiany-zachodzace-w-organizmie
Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas