Żyją one w naszym przewodzie pokarmowym (mikrobiota jelitowa), a ich ilość przekracza 10-krotnie ilość komórek człowieka. Większość z nich znajduje się w jelicie grubym i jak się okazuje – ich działanie może wpływać na nas pozytywnie.
Korzystne dla zdrowia bakterie – co nam dają?
- wspomagają procesy trawienia i tworzenie witamin z grupy B i K,
- mają zdolność do hamowania procesów zapalnych, nautralizacji toksyn, a także substancji potencjalnie dla nas szkodliwych,
- stanowią one pierwszą barierę ochronną naszego organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, dlatego prawidłowo ukształtowana mikrobiota jest jednym z ważniejszych czynników dla prawidłowego działania układu odpornościowego,
- pomagają nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Co musisz robić, aby czerpać korzyści?
Dbać o odpowiedni stosunek bakterii w Twoim ciele! Pamiętaj, że możesz bardzo łatwo zaburzyć właściwy stan, m.in. przez:stosowanie antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych, używki, wysokoprzetworzoną żywność, dietę ubogobłonnikową, sport wysokiego wyczynu, długotrwały stres czy niehigieniczny tryb życia.
Co powinno się znaleźć na Twoim talerzu, aby bakterie działały pozytywnie na Twój organizm?
- probiotyki, czyli żywe organizmy – w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz je w postaci suplementu lub w żywności naturalnie fermentowanej: produktach mlecznych (jogurt, maślanka, kefir), ogórkach czy kapuście kiszonej
- prebiotyk, czyli błonnik zawarty w pokarmie – zapewnia rozwój bakterii. Ma on kilka rodzajów, do pozytywnych należą: inulina i skrobia oporna.
- skrobię oporną znajdziesz w makaronie, ryżu czy ziemniakach, które przed spożyciem powinny być dobrze schłodzone, lekko zielone banany;
- inulinę znajdziesz w szparagach, cykorii, czosnku, cebuli.
Dodatkowo stwórz idealne środowisko do rozwoju prozdrowotnych bakterii poprzez unikanie stresu, wysypianie się, ograniczenie używek i włączenie aktywności fizycznej. Przeanalizuj swój tryb życia, sposób odżywiania i zastanów się, co możesz zmienić, aby poprawić skład swojej mikrobioty jelitowej i cieszyć się wszystkimi korzyściami.
dietetyk Anna Borawska


