4 września, 2018

Jajka są ważnym składnikiem diety. Sprawdź dlaczego!

Jajka w diecie

Jajka są źródłem bardzo dużej ilości składników odżywczych. Stanowią dobre źródło witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E oraz witamin z grupy B. Zawarte w jajach składniki
mają właściwości antyoksydacyjne i przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu
całkowitego i zwiększenia korzystnego dla organizmu cholesterolu HDL.

Dodatkowo dostarczają składniki mineralne:
-żelazo,
-fosfor,
-wapń,
-potas,
-lipidy (np. fosfolipidy, cholinę),
-kwasy tłuszczowe (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6).

Jaja są źródłem cholesterolu, lecz według obecnych badań nie wpływają znacząco na
podwyższenie jego poziomu we krwi. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia u
osób zdrowych jaja mogą być spożywane w ilości do 7-10 jaj tygodniowo. Aktywne składniki
jaj wspomagają układ odpornościowy oraz wspierają organizm w walce z licznymi
chorobami.

Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na pochodzenie jaj kurzych. Pojawiają się
doniesienia o zwiększonej zawartości dioksyn, czyli toksycznych związków chemicznych w
żółtkach jaj pochodzących od kur z hodowli ekologicznych. Kury hodowane innymi
metodami, żywione są specjalnymi paszami oraz mają ograniczony dostęp do
zanieczyszczonej gleby.

Dioksyny są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zaburzanie pracy układów:
-rozrodczego,
-odpornościowego ,
-endokrynologicznego.

Jaja kurze stanowią bardzo dobre źródło białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz
mikroelementów, dlatego powinny pojawiać się często w naszej diecie. Zwracajmy uwagę na
metodę hodowli kur oraz świeżość i jakość jaj. Bogactwo składników zaspokoi potrzeby
każdego człowieka.

dietetyk Olga Wieczorek

Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas