Jajka są źródłem bardzo dużej ilości składników odżywczych. Stanowią dobre źródło witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E oraz witamin z grupy B. Zawarte w jajach składniki
mają właściwości antyoksydacyjne i przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu
całkowitego i zwiększenia korzystnego dla organizmu cholesterolu HDL.
Dodatkowo dostarczają składniki mineralne:
-żelazo,
-fosfor,
-wapń,
-potas,
-lipidy (np. fosfolipidy, cholinę),
-kwasy tłuszczowe (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6).
Jaja są źródłem cholesterolu, lecz według obecnych badań nie wpływają znacząco na
podwyższenie jego poziomu we krwi. Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia u
osób zdrowych jaja mogą być spożywane w ilości do 7-10 jaj tygodniowo. Aktywne składniki
jaj wspomagają układ odpornościowy oraz wspierają organizm w walce z licznymi
chorobami.
Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na pochodzenie jaj kurzych. Pojawiają się
doniesienia o zwiększonej zawartości dioksyn, czyli toksycznych związków chemicznych w
żółtkach jaj pochodzących od kur z hodowli ekologicznych. Kury hodowane innymi
metodami, żywione są specjalnymi paszami oraz mają ograniczony dostęp do
zanieczyszczonej gleby.
Dioksyny są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zaburzanie pracy układów:
-rozrodczego,
-odpornościowego ,
-endokrynologicznego.
Jaja kurze stanowią bardzo dobre źródło białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz
mikroelementów, dlatego powinny pojawiać się często w naszej diecie. Zwracajmy uwagę na
metodę hodowli kur oraz świeżość i jakość jaj. Bogactwo składników zaspokoi potrzeby
każdego człowieka.
dietetyk Olga Wieczorek