Zioła od wieków wykorzystywane są w kuchni i lecznictwie. Co sprawia, że te na pozór drobne i
delikatne rośliny powinny zajmować szczególne miejsce w kuchni każdego z nas? Przyprawianie potrawy znacznie poprawia jej smak, zapach i wygląd na talerzu.
A jak zioła wpływają na zdrowie?
– Mogą zapobiegać występowaniu chorób
– Większość z nich ma działanie bakteriobójcze
– Pomagają w regeneracji organizmu
– Wzmacniają układ krążenia, nerwowy, oddechowy oraz trawienny
– Odpowiednio dodane mogą mieć właściwości rozgrzewające
– A nawet regulują florę bakteryjną jelit!
Ich prozdrowotne właściwości zawdzięczamy związkom aktywnym takim jak witaminy, składniki
mineralne, olejki eteryczne i pektyny. Właściwie użyte zioła są naturalną i bezpieczną metodą w
leczeniu wielu chorób a także mogą pomóc w odżywieniu i poprawieniu funkcjonowania organizmu.
W roślinach przyprawowych występuje wiele substancji o właściwościach funkcjonalnych, np.
olejkom eterycznym w nich zawartych przypisuje się działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
oraz pozytywne działanie na stany psychiczne człowieka. Ponadto wiele roślin przyprawowych jest
cennym źródłem makroelementów takich jak magnez, fosfor, potas czy wapń. Niestety podczas
procesu suszenia ich zawartość drastycznie się zmniejsza. W celu przyswojenia jak największej ilości
witamin powinno się spożywać świeże przyprawy takie jak: czosnek, kmin, koper włoski, natkę
pietruszki czy liście bazylii.
Czy wiesz, że:
– Dzięki związkom aktywnym tymianek przyspiesza przemianę materii i ogranicza tworzenie się
tkanki tłuszczowej.
– Świeży chrzan przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
– Rozmaryn dzięki swoim leczniczym właściwościom poprawia pamięć oraz koncentrację.
Dobierajmy przyprawy do naszych upodobań- dzięki nim urozmaicimy smak dania, a także dłużej
będziemy cieszyć się zdrowiem.
dietetyk Malwina Łataś