Detoks – jak skutecznie oczyścić organizm z toksyn

Detoks – jak skutecznie oczyścić organizm z toksyn

Moda na dietę detoksykacyjną trwa już od kilku lat – wiele osób daje się przekonać, że to najszybszy i najskuteczniejszy sposób na oczyszczenie organizmu oraz lepsze samopoczucie.  Mnożą się artykuły na ten temat i oferty firm, które prześcigają się w propozycjach i wariantach diety oczyszczającej. Jak to naprawdę jest z tym detoksem?

Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że zdrowy organizm potrafi sam radzić sobie z usuwaniem toksyn, czyli niepożądanych substancji znajdujących się w organizmie. Odpowiedzialne są za to głównie nerki, wątroba czy płuca. Długotrwałe stosowanie diet „oczyszczających” czy sokowych nie ma uzasadnienia. Do zatrucia, np. metalami ciężkimi może dojść jedynie w wyjątkowych przypadkach i wtedy niezbędne jest leczenie farmakologiczne.

Powyższe fakty nie oznaczają, że mamy przestać dbać o to, co jemy. Oczywiście powinniśmy wspomagać organizm, stosując zdrową i zbilansowaną dietę, zgodną z zasadami prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest spożywanie antyoksydantów: witaminy C, E czy selenu, które wspomagają neutralizację wolnych rodników.

Dużym problemem wśród naszej populacji stały się zaparcia. Jest to najczęściej wynik siedzącego trybu życia, stresu oraz nieprawidłowej diety czyli m.in. spożywania zbyt małej ilości błonnika pokarmowego oraz dużej ilości żywności przetworzonej. Nie lekceważmy problemu zaparć, ponieważ mogą one prowadzić do powstania hemoroidów!

Walka z zaparciami nie powinna polegać na stosowaniu jedynie warzywno – owocowej diety, ale na trwałej zmianie nawyków żywieniowych, czyli wprowadzeniu do jadłospisu większej ilości błonnika pokarmowego (30 – 40 g/dobę) oraz zwiększenia podaży płynów (min. 2 l) – głównie wody.

 

Dieta dla osób cierpiących na zaparcia powinna zawierać:

  • warzywa – min. 400g, głównie w postaci surowej: buraki, paprykę, sałatę, pomidory, jarmuż
  • pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze: gryczaną, bulgur, pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, żytnie
  • owoce – 2 – 3 porcje dziennie, korzystny wpływ wywołują suszone owoce: śliwki, figi czy rodzynki
  • fermentowane produkty mleczne: jogurty naturalne, kefiry, maślanki
  • oleje spożywane głównie „na zimno” jako dodatek, np. do sałatek: olej rzepakowy, oliwa z oliwek
  • chude gatunki mięs – indyk, kurczak, cielęcina
  • chude ryby – dorsz, mintaj

Dobrym sposobem, aby zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie, jest wprowadzenie do jadłospisu otrąb pszennych. Pamiętajmy, że ilość błonnika należy zwiększać stopniowo, ponieważ każdy organizm musi przygotować się do nowej diety. Duże ilości błonnika pokarmowego początkowo mogą powodować bóle brzucha oraz wzdęcia.

Czasami zdarza się, że osoby cierpiące na zaparcia muszą korzystać z farmakoterapii, jednak części osób pomogą sprawdzone domowe sposoby.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaparcia, zaleca się:

  • spożycie około pół szklanki schłodzonej, przegotowanej wody z miodem
  • zjedzenie namoczonych suszonych śliwek
  • wypijanie naparów z ziół: z korzenia rzewienia czy liści senesu
  • korzystny efekt wywołuje także siemię lniane – należy zalać je wrzątkiem i skonsumować po około 1-2 h
  • wprowadzenie aktywności fizycznej – wpływa ona na pobudzenie perystaltyki jelit

Osoby cierpiące na zaparcia powinny unikać spożywania wysoko przetworzonych produktów, żywności fast food, słodyczy, mocnych naparów z czarnej herbaty, jagód oraz produktów, które powodują wzdęcia, czyli nasion roślin strączkowych.

Pamiętajmy, że jeśli objawy nie ustąpią, to musimy udać się do lekarza i nie możemy ignorować problemu!

Dietetyk Anna Święcka

 

Bibliografia:

  1. Anna Platta; Rola diety bogato resztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo – naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2007.
  3. Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia; Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne; Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2012, s. 72-77

Podając swój adres e-mail, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Dietbox Catering Dietetyczny Krzysztof Wojdat Krystyna, Wojdat w celu otrzymywania newslettera o aktualnościach i promocjach. Nie martw się – nie spamujemy! Masz prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania, zmiany oraz żądania ich usunięcia. Twoja zgoda może być odwołana w każdym czasie.

 

Podając swój adres e-mail, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Dietbox Catering Dietetyczny Krzysztof Wojdat Krystyna, Wojdat w celu otrzymywania newslettera o aktualnościach i promocjach. Nie martw się – nie spamujemy! Masz prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania, zmiany oraz żądania ich usunięcia. Twoja zgoda może być odwołana w każdym czasie.