26 czerwca, 2019

Dieta na dobry humor

Dieta a Twoje samopoczucie

Jak powszechnie wiadomo, dieta ma duży wpływ na samopoczucie człowieka. W zależności od nawyków żywieniowych może ona je poprawić lub pogorszyć. Wpływ pożywienia na nastrój jest długotrwały. Jedzenie oddziałuje nie tylko na to, jak wygląda ciało człowieka, ale także na pracę mózgu. Najlepszym sposobem, aby zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie jest zdrowa i zbilansowana dieta.


Skutki nieprawidłowej diety:

– wahania nastroju: przygnębienie, apatia, drażliwość,

– obniżona wydajność w pracy,

– zmniejszenie koncentracji.

Co trzeba jeść, aby poprawić swoje samopoczucie?

– spożywaj produkty mało przetworzone, czyli te z najkrótszym składem, 

– pamiętaj o różnorodności i urozmaicaniu diety, 

– spożywaj duże ilości warzyw i owoców – są bogactwem witamin oraz składników mineralnych,  

– pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu – osoby, które nie lubią smaku zwykłej wody, mogą dodać do niej owoce,

– staraj się jeść wolno – pomoże Ci to uniknąć spożywania zbyt dużej ilości pokarmu. Informacja o tym, że człowiek jest najedzony trafia do mózgu dopiero po około 20 minutach,

– spożywaj posiłki regularnie – najlepiej 4-5 posiłków dziennie,

– staraj się wprowadzić do diety zdrowsze odpowiedniki produktów – np. zamiast śmietany używaj jogurtu; chleb pszenny zastąp pieczywem pełnoziarnistym lub razowym,

– ostatni posiłek spożywaj na 2-3 godziny przed snem, 

– wyeliminuj z jadłospisu lub ogranicz chipsy, słodycze oraz słodzone napoje,

– spożywaj ryby, oleje roślinne oraz orzechy – są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu; wspomagają walkę z chorobami, m. in. depresją, 

– warto zadbać o prawidłową ilość witamin z grupy B – są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, łagodzą stany napięcia, pomagają zapobiegać stanom depresyjnym,

– spożywaj produkty będące źródłem magnezu (orzechy, słonecznik, kasza gryczana); magnez bierze udział w syntezie dopaminy czyli „hormonu szczęścia”. 

Unikaj produktów typu fast-food

Badania wykazały, że osoby, które spożywają takie produkty, są bardziej narażone na depresję w porównaniu do osób, które nie wprowadzają ich do swojego jadłospisu. Należy pamiętać, że smak tych potraw to głównie zasługa aromatów oraz polepszaczy, dodatkowo produkty typu fast- food zawierają dużo kalorii, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów prostych. Dlatego ich częste spożycie wpływa na pogorszenie sylwetki oraz wzrost masy ciała. 

Pamiętaj, że jedzenie ma bardzo duży wpływ na organizm człowieka, dlatego warto dbać o to, co się spożywa i świadomie wybierać produkty. Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia to przepis na zachowanie dobrego samopoczucia oraz wyśmienitego humoru!


Dietetyk Anna Święcka

Administrator DietBox
Polecane posty
  • Bezpieczeństwo kuchni

Bezpieczeństwo kuchni i dostaw

Dokładamy wszelkich starań, aby proces przygotowywania i dostarczania posiłków odbywał się z zachowaniem szczególnych zasad bezpieczeństwa.  Abyście mieli pewność, że robimy wszystko co w naszej mocy, przedstawiamy Wam przykłady naszych działań: BEZPIECZEŃSTWO W KUCHNI: każdego [...]

  • Dietetyczne triki

Dietetyczne triki, które poprawią Twoją odporność w sezonie zimowym

Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego, który zapewnia ochronę przed zakażeniami w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego? Ponieważ w przewodzie pokarmowym człowieka występuje zdecydowana większość komórek układu immunologicznego, dlatego rola prawidłowego sposobu żywienia w [...]

Śledź nas