Dieta SIRT zyskała globalną sławę, gdy znana piosenkarka Adele osiągnęła dzięki niej znaczącą, szybką i imponującą utratę wagi. Teraz zaleca ją wszystkim, a media podziwiają skuteczność tego sposobu odżywiania. Pełna nazwa tego planu żywieniowego to dieta sirtuinowa – ale na czym dokładnie polega i co trzeba jeść, by osiągnąć zamierzone cele?
Dieta SIRT – Klucz do Długowieczności?
Nie tylko znana jest z możliwości szybkiego zrzucania nawet 3 kg tygodniowo, ale również wykazuje korzystny wpływ na długość życia oraz wygląd zewnętrzny. Zredukowanie ryzyka różnych chorób oraz odmłodzenie wyglądu to zasługa polifenoli roślinnych zawartych w diecie. Opracowana przez dwóch angielskich naukowców w 2016 roku, bazuje na obserwacjach diet mieszkańców regionów słynących z długowieczności.
Według badań, odpowiednie połączenie pewnych produktów wraz z regularnym spożywaniem koktajli warzywno-owocowych prowadzi do aktywacji białek zwanym sirtuinami. Sirtuiny, nazywane genami „młodości, długowieczności i szczupłości”, są aktywowane przede wszystkim przez warzywa i owoce, bogate w polifenole, antyoksydanty i inne związki bioaktywne.
Zasady Diety SIRT
Dieta SIRT opiera się głównie na przeciwutleniaczach i produktach sirtuinowych, przyspieszając przemianę materii i kontrolując stany zapalne, a także spowalniając procesy starzenia. Nie opiera się na restrykcyjnych zakazach, z wyjątkiem unikania produktów z białej mąki i przetworzonych, jak fast foody.
Składa się z dwóch faz, z dwoma etapami w każdej z nich. Pierwsza faza trwa trzy dni, podczas których spożywa się tylko jeden stały posiłek i trzy koktajle warzywno-owocowe, nie przekraczając 1000 kcal dziennie. Druga faza trwa cztery dni, z dwoma sokami sirtuinowymi w ciągu dnia i dwoma stałymi posiłkami, zwiększając podaż kalorii do 1500.
Następnie przez dwa tygodnie spożywa się trzy stałe posiłki i jeden koktajl sirtuinowy. Nie ma określonych wymagań odnośnie dziennej wartości odżywczej, ale w pierwszym tygodniu należy bazować na produktach sirtuinowych, a w drugim maksymalnie je zwiększyć.
Po trzech tygodniach wchodzi się w ostatni etap, w którym nie ma określonej ilości kalorii. Codziennie należy spożywać jeden koktajl warzywno-owocowy z produktów bogatych w aktywatory sirtuin oraz bazować na produktach SIRT.
Najlepsze Produkty SIRT
Produkty silnie aktywujące sirtuiny to m.in. papryczki chili, jarmuż, pietruszka, czerwone wino, seler, daktyle, zielona herbata, truskawki, lubczyk, orzechy włoskie, rukola, soja, gryka i oliwa z oliwek. Kawa i kakao również są polecane ze względu na zawartość polifenoli.
Korzyści Diety SIRT
Spożywanie produktów sirtuinowych pomaga spowolnić procesy starzenia na poziomie komórkowym, przyspiesza przemianę materii i redukuje tkankę tłuszczową. Uregulowany zostaje poziom glukozy, insuliny, a także aktywność hormonów tarczycy. Sirtuiny biorą również udział w naprawie uszkodzonego materiału genetycznego i dezaktywują wolne rodniki, co jest korzystne dla zdrowia.
WAŻNE!
Dieta Sirt, jak każdy inny sposób odżywiania ma również przeciwwskazania do stosowania. Pierwszy i drugi etap ze względu na duże ograniczenie wartości kalorycznej posiłków nie jest wskazany dla osób bardzo aktywnych fizycznie, kobiet w ciąży i karmiących piersią, cukrzyków, nastolatków oraz osób z insulinoopornością. Ogólnym przeciwwskazaniem do diety Sirt są przewlekłe choroby układu pokarmowego, nerek, oraz inne schorzenia wymagające indywidualnego planu żywieniowego. Dlatego przed rozpoczęciem diety Sirt zalecamy konsultację z lekarzem oraz jego opiekę podczas jej stosowania. Nasza Dieta Sirt stworzona jest dla osób zdrowych oraz chcących schudnąć.
Dieta SIRT w Cateringu Dietetycznym
Dieta SIRT zyskuje na popularności w ofertach cateringów dietetycznych. Wybór tego rozwiązania zapewnia, że posiłki są zbilansowane i zgodne z założeniami diety, co może być trudne do osiągnięcia samodzielnie, szczególnie z uwagi na jej niskokaloryczny charakter. Catering dietetyczny gwarantuje odpowiednie komponowanie posiłków, co eliminuje ryzyko popełnienia błędów.
SPRAWDŹ SIRTFOOD W DIETBOX