31 maja, 2017

Należy szczególnie dbać o dietę w ciąży

Dieta w ciąży

O odżywianiu w ciąży powiedziano już niemal wszystko! Jest to bardzo popularny i często poruszany temat. Dociera do nas wiele informacji, które postanowiliśmy zweryfikować i przedstawić, jak jest naprawdę.

Odpowiednia dieta w czasie ciąży to przede wszystkim dieta zbilansowana i pełna wszystkich, potrzebnych składników odżywczych. Jest to istotne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla dziecka rozwijającego się w organizmie matki. Nieprawdą jest utarte przekonanie, że kobieta w ciąży powinna “jeść za dwoje”. W tym stanie zapotrzebowanie na energię wzrasta jedynie o około 13%, co oznacza, że należy przyjmować niewiele więcej pokarmu niż zwykle. Znacznie bardziej istotne jest postawienie na jakość i zróżnicowanie produktów, a nie na ich wzrastającą ilość.

Koniecznie spożywaj produkty zbożowe z pełnego ziarna, wszelkiego rodzaju kasze czy płatki owsiane, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nie pomijaj ryb oraz mięs, czyli źródeł magnezu i białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3 (w przypadku ryb). Zwróć także uwagę na kwas foliowy, którego niedobór może mieć negatywny wpływ na cewę nerwową płodu. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce, to te najlepiej spożywaj na surowo. Bez obaw! To właśnie wtedy przyniosą Ci najwięcej korzyści w postaci witamin, błonnika czy wcześniej wspomnianego kwasu foliowego. A co na kości malucha? Oczywiście wapń i nabiał, który go zawiera. Śmiało popijaj mleko, jogurty i kefiry. Co natomiast z innymi napojami, na przykład kawą?

“Picie kawy w czasie ciąży najlepiej ograniczyć do jednej filiżanki dziennie lub zupełnie z niej zrezygnować. Negatywnym skutkiem picia podczas ciąży dużych ilości kawy może być niedokrwistość ciężarnych, z powodu wiązania żelaza niehemowego przez polifenole zawarte w kawie, co ogranicza jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo mówi się o niepożądanych działaniach kofeiny, takich jak potęgowanie zgagi czy wywoływanie stanów niepokoju i nerwowości. Zauważono także, że kobiety pijące kawę w czasie ciąży, wydają na świat dzieci z większym ryzykiem posiadania kłopotów zdrowotnych, wynikających z ich niższej masy urodzeniowej. Warto więc przemóc się i zrezygnować na jakiś czas z tego napoju.” – dodaje Justyna Zalega, dietetyk kliniczny, ekspert DietBox.

Ponadto warto mieć świadomość i wiedzę na temat innych, zakazanych (a raczej niewskazanych) w ciąży produktów, o których nie mówi się tak często. O tym, że nie powinno się palić papierosów, przyjmować alkoholu czy tłustych potraw typu “fast food” – wiedzą wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania na przykład cynamonu. Ciężarne powinny go unikać ze względu na występujący w nim związek kumarynę, który może doprowadzić do uszkodzenia wątroby a także zwiększa ryzyko poronienia. Podobne zagrożenie niosą ze sobą tymianek i rozmaryn. Mamy także złą wiadomość dla kobiet przepadających za jagodami goji, czyli jednymi z rosnących w popularność “super foods”. Jagody goji zawierają (w niewielkich ilościach) trującą substancję o nazwie atropina. Mimo jej nieznacznego stężenia w tych owocach, warto wyeliminować je ze swojego jadłospisu na czas ciąży. Kobiety powinny także zrezygnować z wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, które mogą zawierać szkodliwą bakterię, zakłócającą prawidłowy rozwój dziecka. Tyle o jedzeniu, a co z dbaniem o zgrabną sylwetkę przyszłej mamy?

“Aby uniknąć poważnych powikłań i niebezpiecznych następstw, powinno się zrezygnować z odchudzania na czas ciąży. Grozi ono i zwiększa ryzyko niedożywieniem płodu, co w konsekwencji może powodować wady rozwojowe, także układu nerwowego. Ciąża to nie czas na obcinanie liczby kalorii. Jedyną i właściwą opcją jest odpowiednie, regularne i zdrowe odżywianie. Prawidłowy rozwój dziecka powinien być priorytetem przyszłej mamy. Nie trzeba natomiast rezygnować z aktywności fizycznej, która poprawia krążenie, zwiększa zdolność ciała do przetwarzania tlenu oraz dodaje ogólnej sprawności. Jednak każda ciąża jest inna i przed podjęciem jakiekolwiek aktywności fizycznej warto skonsultować się ze swoim lekarzem.” – radzi Krzysztof Wojdat, dietetyk, właściciel Dietbox.

Bez wątpienia kobieta w ciąży powinna szczególnie zadbać o swoje zdrowie, odżywianie i aktywność, ponieważ nie robi tego już tylko dla siebie. To wyjątkowy czas, który należy odpowiednio wykorzystać i przygotować się na przyjście na świat swojego dziecka.

Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas