Jak zapobiegać zimowej anemii i niedoborom witamin?

Jak zapobiegać zimowej anemii i niedoborom witamin?

Nie oszukujmy się – zima  to pora roku, która nie rozpieszcza nas dużym wyborem świeżych warzyw i owoców. Jak zatem skomponować zdrowy i różnorodny jadłospis na tę porę roku?

 

1. Wykorzystaj produkty sezonowe 

Nasza dieta powinna być odpowiednio zrównoważona także zimą. Niestety o tej porze roku ciężko o szeroki wachlarz sezonowych warzyw i owoców. Można tutaj wymienić głównie warzywa korzeniowe i cebulowe takie jak: pietruszka, por, marchew, burak, seler, cebula, a także ziemniaki, dynia oraz znaczna część warzyw kapustnych. Owoce występujące w tym sezonie w Polsce to głównie jabłka i gruszki. Powinniśmy uwzględnić te produkty, planując nasz jadłospis.

 

2. Nie zapominaj o letnich przetworach 

Wykorzystanie różnorodnych letnich przetworów, pozwoli nam uniknąć zimowej monotonni na talerzu. Bardzo dobrym urozmaiceniem diety w okresie niedoboru sezonowych produktów są mrożonki. Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania warzyw i owoców, ponieważ straty składników odżywczych są stosunkowo niewielkie w porównaniu z innymi metodami. To także doskonały  sposób na to, by zimą rozkoszować się smakiem letnich produktów.

 

3. Spożywaj produkty kiszone

Produkty kiszone są doskonałym elementem zimowej diety. Powstają one w wyniku fermentacji mlekowej podczas procesu kiszenia. Kiszonki doskonale regulują  pracę przewodu pokarmowego, przywracając równowagę bakteryjną w jelitach. Należy również wspomnieć, że produkty kiszone mają mniejszą wartość kaloryczną niż nieprzetworzone –wynika to z tego, że podczas procesu kiszenia, zmniejsza się zawartość cukru. Pomimo że produkty kiszone zawierają sporo witamin, należy znać umiar w ich spożyciu ze względu na wysoką zawartość soli, w szczególności u osób z nadciśnieniem.

 

4. Korzystaj z przypraw

Zimę w kuchni doskonale obrazuje zapach mieszanki goździków, cynamonu, kardamonu i imbiru. Są to aromatyczne przyprawy, które nie tylko dodają potrawą smaku, ale również mogą mieć lecznicze właściwości. Więcej na temat dobroczynnego wpływu ziół i przypraw na nasz organizm można przeczytać TUTAJ.

 

5. Rozgrzej się

Zimą powinniśmy zadbać nie tylko o różnorodność potraw, ale również o odpowiednią temperaturę posiłków. Jest to okres, w którym często potrzebujemy się rozgrzać i warto to wykorzystać przy jedzeniu. W tym celu dobrze sprawdzą się owsianki, różne rodzaje kasze na ciepło, pieczone placuszki, rozgrzewające zupy krem czy warzywne zapiekanki. 

 

Pozdrawiam ciepło

Dietetyk Malwina Łataś

 

Pobierz aplikacje!