Czym są wzdęcia? Wzdęcia tworzą się w wyniku wypełnienia jelit nadmierną ilością gazów, które mogą wytworzyć się podczas procesu trawienia żywności, a także przy przełykaniu pokarmów. Można wyszczególnić cały szereg przyczyn tej dolegliwości, jednak wiele z nich da się wyeliminować stosując odpowiednią dietę.
Pierwszym krokiem do wyeliminowania tej dolegliwości powinna być analiza dotychczasowego sposobu żywienia. Nietolerancje pokarmowe, zaburzenia wchłaniania węglowodanów czy spożycie nieodpowiedniej ilości błonnika pokarmowego mogą powodować powstawanie wzdęć. Najlepszym rozwiązaniem w przypadku tych problemów będzie zmiana dotychczasowego sposobu żywienia.
Przy tej dolegliwości należy wykluczyć wszystkie potrawy i produkty, które powodują powstawanie wzdęć. Napoje gazowane należy zamienić na niegazowane, jedzenie “szybko i w biegu” zastąpić na spokojnie spożywanie mniejszych, ale częstszych posiłków. Poza dbaniem o jakość posiłków w trakcie jedzenia, warto pomyśleć również o nim podczas trawienia. Najlepszym rozwiązaniem po posiłku jest spokojny spacer. Zarówno pozycja siedząca, leżąca, jak i wysoka aktywność fizyczna po spożytym posiłku może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Wysoki poziom aktywności fizycznej nie tylko pomaga uzyskać i utrzymać wymarzoną sylwetkę, ale również działa na przemianę materii i przyspiesza pasaż w jelitach. Zapobiega on zaparciom oraz wzdęciom, a także ułatwia wydostanie się zalegających gazów z jelit.
Zaleca się, aby w ciągu dnia spożywać odpowiednią ilość wody (najlepiej niegazowanej). W walce ze wzdęciami bardzo dobre efekty może przynieść picie ziołowych naparów. Na te dolegliwości ulgę przyniesie napar z kopru włoskiego, imbiru, rumianku, melisy, mięty, a także bazylii. Alkohol, mocna herbata oraz kawa mogą działać drażniąco na układ pokarmowy, w związku z czym najlepszym rozwiązaniem będzie ograniczenie ich spożywania lub jeśli to niemożliwe wybór łagodniejszej wersji.
Są pewne produkty, których spożycie u wszystkich (w tym zdrowych) wywoła zwiększoną produkcję gazów. Do tej grupy można zaliczyć warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa), a także jarmuż, kalarepa. Należy również uważać na rośliny strączkowe ( bób, fasola, soja, soczewica, cieciorka), które również mają takie właściwości.
Nadmiar stresu niekorzystnie wpływa na naszą psychikę i zdrowie. Obecnie można wyróżnić stres jako jeden z czynników negatywnie wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ciągłe napięcie ma ogromny wpływ na mięśnie gładkie, które wypełniają jamę brzuszną. Dbając o komfort po posiłku i odpowiedni pasaż jelitowy skupmy się więc na wyciszeniu i rozluźnieniu, co będzie mieć korzystny wpływ w walce ze wzdęciami.
Dietetyk Malwina Łataś