Dieta dedykowana dla osób, pragnących zredukować masę ciała jak również dla osób, które chcą utrzymać prawidłową sylwetkę.
by spalać tłuszcz!
Średni rozkład
makroskładników.
Pełnowartościowe posiłki dostarczające niezbędną
energię i składniki odżywcze na cały dzień.
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów przy jednoczesnym podniesieniu ilości tłuszczów i białka.
Ze względu na małą podaż węglowodanów, nasz organizm zaczyna pozyskiwać energię z tłuszczu nagromadzonego w tkankach, a nie z glukozy, wchodząc w stan ketozy. W efekcie nie tylko spektakularnie chudniemy, ale mamy też bardzo dobre samopoczucie i czujemy się syci na dłużej.
Nasze jadłospisy pełne są świeżych niskowęglowodanowych warzyw, dobrej jakości tłustych ryb, mięs i serów, oraz kiszonek. W menu nie zabraknie też ketogenicznych deserów, bułek czy gofrów, które samodzielnie przygotowujemy na bazie wysokiej jakości nabiału i wyselekcjonowanych orzechów.
Ten sposób żywienia nie tylko pomaga schudnąć, ale może wspomagać leczenie niektórych chorób neurologicznych i nowotworowych. Jednakże ze względu na kontrowersyjną ilość możliwych skutków ubocznych oraz potrzebę dodatkowej suplementacji, zalecamy konsultację z lekarzem przed zastosowaniem diety ketogenicznej i opiekę lekarską podczas jej stosowania.
- Jedz tłuszcz by spalać tłuszcz!
Dieta ketogeniczna zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Aby była skuteczna i nie stanowiła zagrożenia dla organizmu, powinna być ułożona przez dietetyka
Założenia diety ketogenicznej opierają się w głównej mierze na spożywaniu odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów i białek. W standardowej, codziennej diecie większości z nas węglowodany stanowią 50%, białka 15%, a tłuszcze 35% wszystkich spożytych posiłków.
W diecie ketogenicznej proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek są diametralnie różne od standardowej codziennej diety. Dieta ketogenna zakłada jedzenie posiłków, w których aż 80-90 proc. stanowią tłuszcze, a pozostałą część, czyli 10-20 proc. węglowodany i białko.
W standardowej diecie to węglowodany stanowią główne źródło energii, dieta ketogeniczna powoduje niedobór węglowodanów, więc źródło energii jest niewystarczające. Organizm zaczyna więc szukać alternatywnych źródeł, którym stają się tłuszcze.
Dochodzi do tzw. ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczów. W jej wyniku stężenie ciał ketonowych we krwi jest dużo większe niż stężenie glukozy. Przy odpowiednio niskiej ilości węglowodanów, zahamowane zostaje uczucie głodu.
Stosując dietę ketogeniczną przez pierwsze 2-3 miesiące czujemy lekko, jesteśmy się pełni energii, poprawia się nasze samopoczucie.
Restrykcyjne trzymanie się zasad diety sprawia, że waga spada bardzo dynamicznie.
Ponieważ wykorzystanie glukozy jako źródła energii zostaje ograniczone, jest ona wykorzystywana przez układ nerwowy. Dochodzi więc do spadku ilości glikogenu, czyli wielocukru zbudowanego z pojedynczych cząstek glukozy. Spadek ilości glikogenu sprawia, że zmniejsza się też ilość wody, którą gromadzony w mięśniach glikogen wiązał. W efekcie tego spada masa naszego ciała.
nabiał – pełnotłuste mleko, śmietana, jogurt;
ryby i owoce morza – makrela, łosoś, sardynki i wszystkie owoce morza;
mięso – wołowina, wieprzowina, dziczyzna, drób, jagnięcina. Mięso powinno pochodzić od zaufanych dostawców lub z hodowli ekologicznych;
warzywa – szpinak, brokuły, kalafior, jarmuż, szparagi, bakłażan, oliwki, cukinia, sałata, ogórek, pieczarki, awokado, kapusta, brukselka;
jaja – powinny pochodzić od sprawdzonego dostawcy lub chowu ekologicznego;
naturalne tłuszcze – masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy;
przyprawy – bazylia, kolendra, oregano, cynamon, kumin, chili, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn.
orzechy;
napoje – woda niegazowana, herbata czarna lub zielona (bez cukru), bulion, mleko kokosowe lub migdałowe;