



warzywno-owocowej.
Pełnowartościowe posiłki dostarczające niezbędną
energię i składniki odżywcze na cały dzień.
- Przywraca równowagę i oczyszcza organizm
Jest to niskoenergetyczna, dwuetapowa, oczyszczająca dieta, w której podaż kalorii zredukowana. Zalecany czas trwania kuracji to od 14 do maksymalnie 42 dni. Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z postem i chciałbyś sprawdzić, czy ta dieta jest dla Ciebie, kilka dni kuracji warzywno-owocowej na pewno przyniesie pozytywny efekt.
Dieta, która ma charakter głodówki leczniczej. Stosowana jako okresowa kuracja. Dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy, przywraca równowagę przemian, czyli zdrowie. Po zakończeniu tej kuracji zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych.
Efektem ubocznym diety najczęściej jest utrata masy ciała, natomiast nie jest to główne założenie diety. Aby uniknąć nawrotu zgubionych kilogramów, po zakończeniu diety, należy przeprowadzić tzw. fazę wyjścia z postu.
Dieta opiera się na warzywach niskoskrobiowych, wykluczając warzywa strączkowe i te o wysokim indeksie glikemicznym. Dozwolone jest również spożywanie niektórych niskocukrowych owoców. Bardzo ważnym elementem postu są naturalne kiszonki, które mają charakter probiotyczny.
Etap I – post
Otrzymujesz śniadanie, obiad, kolację oraz zakwas, łącznie 800 kcal
Etap II – wyjście z postu
- Śniadanie, obiad, kolację oraz zakwas, łącznie do 1000 kcal
- Śniadanie, obiad, kolację oraz zakwas, łącznie do 1200 kcal
- Śniadanie, obiad, kolację oraz zakwas, łącznie do 1400 kcal