W Polsce popularny stał się kilka lat temu i znalazł zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Jest olejem roślinnym otrzymywanym przez tłoczenie i rozgrzewanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Składa się w 90% z tłuszczu, głównie tego nasyconego. Większość stanowią kwasy tłuszczowe MCT o średniej długości łańcucha.
Olej z kokosa zawiera śladowe ilości witamin i składników mineralnych, nie zawiera cholesterolu. Podobnie jak w przypadku innych olejów roślinnych możemy wyróżnić olej kokosowy rafinowany, nierafinowany oraz typu virgin.
Właściwości oleju kokosowego
Kwasy tłuszczowe MCT, które w nim znajdziemy są łatwo przyswajalne dzięki czemu stanowią szybkie źródło energii. Dodatkowo wykazują działanie:
- przeciwzapalne
- przeciwgrzybicze
- bakteriostatyczne
- przeciwbólowe
Nasycony charakter oleju z kokosa sprawia, że jest on stabilny w wysokich temperaturach i nie utlenia się do szkodliwych form trans kwasów tłuszczowych. Dzięki temu świetnie nadaje się do obróbki termicznej.
Wiele osób korzysta z niego jako olej do smażenia, pieczenia, źródło tłuszczu do sałatki. Niektórzy nawet dodają olej kokosowy do porannej kawy, przygotowując tzw. kawę kuloodporną.
Możemy go również używać do codziennej pielęgnacji. Świetnie sprawdzi się jako naturalny środek do nawilżenia skóry i odżywienia włosów. Może stanowić bazę do przygotowania domowej pasty do zębów, czy dezodorantu. Sprawdzi się również jako środek łagodzący dla skóry atopowej czy dotkniętej łuszczycą.
Czy powinniśmy się obawiać oleju kokosowego?
Mimo wyżej wymienionych właściwości, należy pamiętać, że olej z kokosa to źródło głównie kwasów tłuszczowych nasyconych. Instytut żywności i żywienia zaleca ograniczenie spożycia tego rodzaju kwasów tłuszczowych do 10%, co ma na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Czy to oznacza, że powinniśmy olej kokosowy omijać szerokim łukiem?
Trzeba do tego podejść z rozwagą. Jeżeli nasza dieta będzie dobrze zbilansowana, bogato-odżywcza i dodatkowo nasz styl życia będzie zdrowy to sporadyczne spożycie oleju kokosowego nie zaszkodzi.
Warto jednak wystrzegać się nadmiernej gloryfikacji oleju kokosowego i używania go jako jedynego źródła tłuszczu w naszej diecie. Należy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta musi być urozmaicona i powinny się w niej znaleźć oleje różnego pochodzenia, w których przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Dietetyk Anna Borawska
Bibliografia:
- Jarosz M., „Normy żywienia dla populacji Polski”, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
- Mizera J., „Dietetyka Sportowa”, Galakyka, 2017
- Yeap S., „Antistress and antioxidant effects of virgin coconut oil in vivo”, Exp Ther Med., 2015 Jan, 9:39-42
- Srivastava Y, Semwal AD. A study on monitoring of frying performance and oxidative stability of virgin coconut oil (VCO) during continuous/prolonged deep fat frying process using chemical and FTIR spectroscopy. J Food Sci Technol. 2013;52(2):984-991. doi:10.1007/s13197-013-1078-8