26 kwietnia, 2019

Po jakie produkty sezonowe warto sięgać wiosną?

Produkty sezonowe

Podstawą wszystkich wartościowych diet jest sezonowość. Wybieranie produktów, które w danym momencie są najłatwiej dostępne i najświeższe, a do tego nie muszą pokonywać długiej drogi na linii producent-sklep, to zdecydowanie najlepsza opcja. Na przełomie wiosny i lata na bazarach można spotkać to, co rośnie w Polsce o tej porze roku. Zapomnij na chwilę o owocach tropikalnych i cytrusowych, w zamian wybieraj lokalne i krótko dostępne produkty.

Jakie korzyści niosą za sobą produkty sezonowe?

Sezonowość diety uwzględnia owoce i warzywa rosnące w danej porze roku. Należy zwrócić uwagę na zalety płynące ze spożywania produktów dojrzewających zgodnie z czasem występowania w przyrodzie. Takie produkty mają więcej wartości odżywczych, są smaczniejsze niż w innych okresach roku i co więcej, tańsze.

W ciągu ostatnich stuleci nasze geny nie zmieniły się do tego stopnia, aby można było logicznie uzasadnić dietę opartą wyłącznie o przetworzone i chemiczne produkty. Do najzdrowszych cały czas zaliczane są warzywa, owoce, nasiona, pestki i orzechy, ryby, mięso oraz w mniejszych ilościach pełnoziarniste produkty i nabiał. To jeden z najbardziej naturalnych sposobów odżywiania, idealnie dopasowany do zdrowego trybu życia, dlatego warto pamiętać o dodawaniu do codziennej diety nieprzetworzonych produktów – właśnie takich jak sezonowe warzywa i owoce.

Sezonowa dieta jest doskonałym sposobem, aby wprowadzić zmiany w swoich zwyczajach żywieniowych. Taka dieta jest prosta, bogata w wartości i składniki odżywcze. Ponadto, świeże i dojrzałe produkty są bogate w smaki. Jeśli owoc lub warzywo rośnie naturalnie (czyli bez sztucznego oświetlenia i sztucznych nawozów) zdecydowanie lepiej smakuje. Jeżeli starasz zdrowo się odżywiać, ten element zapewne ma dla Ciebie duże znaczenie.

Kalendarz sezonowości, czyli co i kiedy warto kupować?

W Polsce, poszczególne owoce i warzywa dostępne są wyłącznie przez krótki okres. Dodatkowo ich ceny są dużo niższe niż tych sprowadzanych z innych krajów lub kontynentów. Niestety, przy szerokim wyborze i niedostatecznej wiedzy, wielu osobom trudno określić co i kiedy najlepiej spożywać.

Wiosną zaczynają być dostępne zielone warzywa takie jak:

  • szparagi,
  • karczochy,
  • sałata,
  • brokuły
  • młoda kapusta.

Poza tą grupą, w sezonie wiosennym w Twoim menu powinny znaleźć się też młoda marchew i kalafior, a z owoców maliny i truskawki.

Jakich jeszcze produktów warto wypatrywać na stoiskach wiosną? Od marca do maja wybieraj: boćwina, rukola, rzodkiewka, młoda cebula, seler, brukiew, szczaw, topinambur, pieczarki, jagody, rabarbar oraz kiełki.

Wpływ diety na środowisko

Spożywanie sezonowych produktów może mieć również pozytywny wpływ na środowisko i zmianę klimatu. Gdy rośliny uprawiane są lokalnie to w mniejszym stopniu wpływają negatywnie na środowisko. Część warzyw i owoców potrzebuje odpowiedniej atmosfery, aby zachować dłużej świeżość i odpowiedni stopień dojrzałości – wymaga to metody transportu gazowego, która jest szkodliwa dla stanu Ziemi. Przy kupnie produktów z osiedlowych stoisk czy straganów nie spotkasz się z  tym problem, ponieważ droga i czas ich przewóz są o wiele krótsze.

Sezonowe warzywa i owoce wzmacniają odporność, zwiększają uczucie sytości, energię i witalność. Co więcej, są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Wspomagają również pracę układu pokarmowego oraz działają odkwaszająco na nasz organizm. Po wymienieniu wszystkich ich zalet nasuwa się tylko jedna myśl – jedz sezonowo, bo to zdrowo!

Dietetyk Olga Wieczorek

Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas