W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym?

W jakie produkty powinna być bogata nasza dieta w okresie jesienno-zimowym?

Przyszła jesień. Jednego dnia piękna i złocista, a  innego dnia pochmurna i deszczowa. Nasza odporność w tym okresie wystawiona jest na dużą próbę. Brak słońca, kapryśna pogoda, zimne noce i dnie nie są najlepszymi sprzymierzeńcami dla naszej odporności. Z tego powodu powinniśmy wybierać dietę pełnowartościową –  bogatą we wszystkie witaminy i minerały. Taka dieta pomoże nam zachować zdrowie, dobre samopoczucie psychiczne jak i fizyczne oraz odpowiednią formę podczas tego okresu.

 Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, C, E i K, które działają antyoksydacyjnie, wspierają działanie układu immunologicznego oraz wzmacniają odporność. Nie możemy również zapomnieć o witaminie D, która w okresie od jesieni do wiosny powinna być dodatkowo suplementowana. 

W jakich produktach znajdziemy niezbędne w okresie jesienno-zimowym witaminy?

Witamina A występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego np. w wątróbce, jajach czy rybach morskich i jako prowitamina A, czyli beta-karoten w produktach pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza w zielonych liściastych warzywach.

Witaminę K podobnie jak beta-karoten znajdziemy w warzywach o zielonym zabarwieniu – jarmużu, szpinaku czy sałacie.

Witamina E zawarta jest w produktach takich jak oleje, migdały, orzechy czy zielonolistne warzywa. Jej dobrym źródłem są też masło, jaja czy szprotki. 

Najwięcej witaminy C zawierają owoce: dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe, a także zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory czy chrzan. 

Pamiętajmy o dobrych tłuszczach! Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś atlantycki czy pstrąg tęczowy to źródło kwasów omega-3, które wpływając m.in. na funkcje błon komórek nerwowych kory mózgu, poprawiają nasze samopoczucie, a ponadto chronią nas przed rozwojem wielu chorób. Prócz ryb, znajdziemy je również w olejach roślinnych i orzechach.

Porą jesienno–zimową warto włączyć do jadłospisu produkty rozgrzewające. Zaliczają się do nich: miód, imbir, goździki, kardamon czy cynamon. Możemy dodawać je do herbat, ciast czy zup. 

Niezwykle ważne w prozdrowotnej diecie są także probiotyki. Są to mikroorganizmy, które wspomagają działanie flory bakteryjnej jelit. Naturalnie występują w jogurtach, kefirach czy maślankach, ale znajdziemy je też w kiszonych warzywach. Mają przede wszystkim wspomóc koordynację układu odpornościowego, jak również procesy trawienne. Dzięki takiemu działaniu organizm łatwiej wchłania niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy.

Nie zapominajmy również o odpowiednim nawodnieniu. Pijmy herbaty słodzone miodem z kawałkiem cytryny, kawy z cynamonem, kompoty z goździkiem czy kardamonem i inne napoje rozgrzewające. Pamiętajmy też o zupach, które odpowiednio doprawione ostrymi przyprawami działają rozgrzewająco.

Okres jesienno-zimowy pełen jest wyjątkowych i niebanalnych smaków. Korzystajmy z uroków tej niesamowitej pory, która właśnie nastała. Jedzmy smaczne rozgrzewające potrawy, pijmy aromatyczne, owocowe herbaty i cieszmy się każdym pojawiającym się promieniem słońca .

Dietetyk Ewa Rudzka

 

Podając swój adres e-mail, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Dietbox Catering Dietetyczny Krzysztof Wojdat Krystyna, Wojdat w celu otrzymywania newslettera o aktualnościach i promocjach. Nie martw się – nie spamujemy! Masz prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania, zmiany oraz żądania ich usunięcia. Twoja zgoda może być odwołana w każdym czasie.

 

Podając swój adres e-mail, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Dietbox Catering Dietetyczny Krzysztof Wojdat Krystyna, Wojdat w celu otrzymywania newslettera o aktualnościach i promocjach. Nie martw się – nie spamujemy! Masz prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania, zmiany oraz żądania ich usunięcia. Twoja zgoda może być odwołana w każdym czasie.