Przyszła jesień. Jednego dnia piękna i złocista, a innego dnia pochmurna i deszczowa. Nasza odporność w tym okresie wystawiona jest na dużą próbę. Brak słońca, kapryśna pogoda, zimne noce i dnie nie są najlepszymi sprzymierzeńcami dla naszej odporności. Z tego powodu powinniśmy wybierać dietę pełnowartościową – bogatą we wszystkie witaminy i minerały. Taka dieta pomoże nam zachować zdrowie, dobre samopoczucie psychiczne jak i fizyczne oraz odpowiednią formę podczas tego okresu.
Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, C, E i K, które działają antyoksydacyjnie, wspierają działanie układu immunologicznego oraz wzmacniają odporność. Nie możemy również zapomnieć o witaminie D, która w okresie od jesieni do wiosny powinna być dodatkowo suplementowana.
W jakich produktach znajdziemy niezbędne w okresie jesienno-zimowym witaminy?
Witamina A występuje w dwóch postaciach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego np. w wątróbce, jajach czy rybach morskich i jako prowitamina A, czyli beta-karoten w produktach pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza w zielonych liściastych warzywach.
Witaminę K podobnie jak beta-karoten znajdziemy w warzywach o zielonym zabarwieniu – jarmużu, szpinaku czy sałacie.
Witamina E zawarta jest w produktach takich jak oleje, migdały, orzechy czy zielonolistne warzywa. Jej dobrym źródłem są też masło, jaja czy szprotki.
Najwięcej witaminy C zawierają owoce: dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe, a także zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory czy chrzan.
Pamiętajmy o dobrych tłuszczach! Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś atlantycki czy pstrąg tęczowy to źródło kwasów omega-3, które wpływając m.in. na funkcje błon komórek nerwowych kory mózgu, poprawiają nasze samopoczucie, a ponadto chronią nas przed rozwojem wielu chorób. Prócz ryb, znajdziemy je również w olejach roślinnych i orzechach.
Porą jesienno–zimową warto włączyć do jadłospisu produkty rozgrzewające. Zaliczają się do nich: miód, imbir, goździki, kardamon czy cynamon. Możemy dodawać je do herbat, ciast czy zup.
Niezwykle ważne w prozdrowotnej diecie są także probiotyki. Są to mikroorganizmy, które wspomagają działanie flory bakteryjnej jelit. Naturalnie występują w jogurtach, kefirach czy maślankach, ale znajdziemy je też w kiszonych warzywach. Mają przede wszystkim wspomóc koordynację układu odpornościowego, jak również procesy trawienne. Dzięki takiemu działaniu organizm łatwiej wchłania niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy.
Nie zapominajmy również o odpowiednim nawodnieniu. Pijmy herbaty słodzone miodem z kawałkiem cytryny, kawy z cynamonem, kompoty z goździkiem czy kardamonem i inne napoje rozgrzewające. Pamiętajmy też o zupach, które odpowiednio doprawione ostrymi przyprawami działają rozgrzewająco.
Okres jesienno-zimowy pełen jest wyjątkowych i niebanalnych smaków. Korzystajmy z uroków tej niesamowitej pory, która właśnie nastała. Jedzmy smaczne rozgrzewające potrawy, pijmy aromatyczne, owocowe herbaty i cieszmy się każdym pojawiającym się promieniem słońca .
Dietetyk Ewa Rudzka