Popularne jest przechodzenie na dietę bezglutenową. Czy ten rodzaj diety to dobry wybór? Oto fakty i mity na temat glutenu.
Gluten – to nazwa rodziny białek występujących w zbożach, przede wszystkim w: pszenicy, zwykłym owsie, pszenżycie, jęczmieniu i życie. Stanowi dodatek spulchniający dla wielu produktów. Jest składnikiem, który znaleźć możemy między innymi w: słodyczach, wędlinach czy zwykłym pieczywie.
Jeśli codzienne funkcjonowanie utrudniają nam: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, depresje oraz zmęczenie – powinniśmy koniecznie skonsultować się z lekarzem. W wyniku badań może okazać się, że mamy nietolerancję glutenu. Oznacza to, że nasz organizm nie przyswaja tego składnika potraw. Warto wówczas rozważyć dietę bezglutenową. Unikanie rodziny białek znajdujących się w zbożach, może okazać się dla nas idealnym rozwiązaniem na polepszenie stanu zdrowia oraz samopoczucia.
Osoby, które nie odczuwają dyskomfortu po spożywanych daniach, mogą bez lęku wybierać diety zawierające gluten. Według badań naukowych, unikanie tego składnika przez osoby zdrowe-jest błędem w diecie. W takich sytuacjach brak glutenu nie spowoduje ani spadku masy ciała, ani korzyści zdrowotnych. W dodatku spożywanie produktów bezglutenowych eliminuje całą gamę zdrowych, pełnych ważnych składników odżywczych produktów. Gluten pozytywnie wpływa na mikroflorę naszych jelit, obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie działa na układ immunologiczny.
Najlepszą receptą na zdrowe odżywianie jest konsultacja z dietetykiem oraz przede wszystkim obserwacja własnego organizmu. Jeśli widzisz u siebie: przewlekłe zmęczenie, bóle głowy lub masz jakieś dolegliwości układu pokarmowego – to koniecznie wykonaj badania na nietolerancję glutenu. Nie ulegaj jednak modzie! Sprawdzaj dokładnie pozytywne i negatywne reakcje swojego organizmu.