27 sierpnia, 2019

Mikrofale a wartości odżywcze – fakty i mity

Mikrofala a wartości odżywcze

Gotowanie potraw w kuchence mikrofalowej może być łatwe i szybkie – ale czy bezpieczne? Wygoda, którą oferują mikrofale jest niezaprzeczalna. Dla osób, które nie mają czasu przygotowywać posiłków od podstaw lub podgrzewać ich w tradycyjnym piekarniku, mikrofale stały się dobrą metodą w zarządzaniu czasem w kuchni. Istnieje jednak przekonanie, że za to udogodnienie należy zapłacić wysoką cenę – w postaci gorszej wartości odżywczej potraw. Czy tak jest w rzeczywistości? Poniżej postaramy się przybliżyć najważniejsze kwestie, o których warto pamiętać.

MIT: Mikrofale negatywnie wpływają na wartość odżywczą

Ogrzewanie żywności zarówno mikrofalowe, jak i tradycyjne wpływa na zmianę wartości odżywczej produktów. Szczególnie wrażliwe na oddziaływanie wysokiej temperatury są antyoksydanty oraz witaminy: C, A, E i witaminy z grupy B. W celu ograniczenia strat należy dążyć do minimalizowania czasu obróbki termicznej oraz ilości płynu wykorzystanego do gotowania. Warto zatem zwrócić uwagę, że podgrzewanie żywności w mikrofali spełnia wspomniane wymogi.

Gotowanie w kuchence mikrofalowej może więc wpływać korzystnie na wartość odżywczą przygotowywanych potraw, m.in.:

– umożliwia zachowanie o 10% więcej witaminy C i E,

– umożliwia zachowanie o 50% więcej witamin B1 i B2,

– umożliwia zachowanie o 20% więcej witaminy A,

– pozwala zachować niemal w całości kwas foliowy w szpinaku (w czasie tradycyjnego gotowania w wodzie pozostaje ok. 20% kwasu foliowego),

– pozwala zmniejszyć zawartość substancji antyodżywczych (np. kwasu fitynowego, tanin, inhibitorów trypsyny).

MIT: W czasie podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej powstają szkodliwe dla zdrowia substancje

Badania naukowe nie potwierdzają tej tezy. Wręcz przeciwnie, podgrzewając żywność w mikrofali unikamy m.in. przypalenia tłuszczu, któremu towarzyszy wytwarzanie się substancji rakotwórczych. 

Wyjątkiem będą jedynie potrawy, które są przygotowane w nieodpowiednich naczyniach, np. nieprzystosowanych do tego celu opakowaniach plastikowych.

FAKT: Mikrofale niekorzystnie wpływają na zawartość witaminy B12

Należy zaznaczyć, że podgrzewanie żywności w mikrofali niekorzystnie wpływa na zawartość witaminy B12. Straty tej witaminy wynoszą ok. 30-40%. Z kolei w porównaniu do tradycyjnego podgrzewania są one wyższe jedynie o ok. 10%.

FAKT: W kuchence mikrofalowej nie zaleca się przygotowywania dań z surowego mięsa

Z uwagi na to, iż żywność w kuchence mikrofalowej podgrzewana jest punktowo,  osiągnięta temperatura może być niewystarczająca do tego, aby unieszkodliwić drobnoustroje, które mogą występować w surowym mięsie.

Sprawna kuchenka mikrofalowa używana zgodnie z instrukcją, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy podgrzewanie żywności w mikrofali nie powoduje obniżenia wartości odżywczej potraw, jak i nie prowadzi do wytwarzania się toksycznych substancji. Dlatego też może ona stanowić wygodne uzupełnienie tradycyjnej kuchenki.

 

Dietetyk Justyna Zalega

Bibliografia:

  1. Czerwińska D., Mikrofale na fali. Wpływ mikrofalowego ogrzewania żywności na wartość odżywczą potraw, Przegląd Gastronomiczny, nr 4, 2006
  2. Harvard Healt Publications: Microwave cooking and nutrition https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition
  3. Dobaj-Zerek M., Wpływ mikrofal na żywność. Czy jest szkodliwy? https://dieta.pl/zdrowie-i-uroda/profilaktyka/684-wplyw-mikrofal-na-zywnosc
  4. Dziedziński M., Czy mikrofale niszczą witaminy i składniki odżywcze? https://www.marcindziedzinski.pl/blog/czy-mikrofale-niszcza-witaminy-i-skladniki-odzywcze
  5. Stanisławska A., Czy mikrofale mogą szkodzić zdrowiu? 

https://www.crazynauka.pl/czy-mikrofale-moga-szkodzic

     6. Electromagnetic fields & public health: Microwave ovens 

https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en

 

Administrator DietBox
Polecane posty

Dlaczego Twoja dieta nie działa?

Nic tak nie frustruje, jak brak efektów, dlatego zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się, jakie są najczęstsze powody, że dieta nie działa, jak chcesz. Dlaczego nie chudniesz, choć jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym? [...]

Poznaj wady i zalety diety wegetariańskiej

Jak powszechnie wiadomo wegetarianizm polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Powody przejścia na dietę wegetariańską bywają różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego [...]

Dieta w insulinooporności – dlaczego jest taka istotna

Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, z którą zmaga [...]

Śledź nas