Obecnie obserwuje się coraz większe zagrożenie chorobami nowotworowymi, które z uwagi na zwiększającą się liczbę zachorowań i zgonów z ich powodu stanowią jeden z kluczowych problemów naszych czasów.
Z tego powodu coraz więcej uwagi poświęca się więc chemioprewencji nowotworów, czyli strategii opierającej się na zastosowaniu substancji bioaktywnych, naturalnie występujących w żywności w celu zahamowania lub spowalniania procesu kancerogenezy, a nawet jego odwrócenia.
Cennym narzędziem w walce z rakiem mogą być więc biologicznie aktywne składniki żywności:
– związki fitochemiczne – naturalnie występujące w roślinach substancje, nadające im kolor i smak,
– błonnik pokarmowy,
– składniki mineralne (wapń, selen),
– witaminy C, E, D i foliany,
– wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3,
– probiotyki – tzw. dobre bakterie, mające korzystny wpływ na zdrowie,
– prebiotyki – pobudzające do wzrostu i/lub aktywności mikroorganizmów świetle jelita grubego.
Mechanizmy przeciwnowotworowego oddziaływania powyższych składników są różnorodne:
– wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, chroniąc komórki przed uszkodzeniami,
– stymulują funkcjonowanie układu odpornościowego,
– wpływają hamująco na proces wzrostu nowotworu na różnych jego etapach.
Zgodnie z najnowszymi badaniami Światowej Fundacji Badań nad Rakiem można zapobiec około 1/3 zachorowań na nowotwory poprzez zmianę stylu życia oraz wystrzeganie się pięciu najważniejszych czynników ryzyka :
1. Nadwagi i otyłości,
2. Braku aktywności fizycznej,
3. Niskiego spożycia owoców i warzyw,
4. Spożywania alkoholu,
5. Palenia tytoniu.
Komponując jadłospisy w Dietbox dokładamy starań, aby nasze posiłki zawierały optymalną ilość określonych produktów bogatych w związki zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworu. Jesteśmy przekonani, że profilaktyka na kluczowe znaczenie, a właściwa dieta łączy wyjątkowy smak z wartościami zdrowotnymi.
dietetyk Justyna Zalega
Bibliografia:
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continous Update Project Expert Report 2018. Available at dietandcancerreport.org
- WCRF/AICR Cancer Prevention Recommendations, https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-prevention-recommendations
- AICR Cancer Prevention Recommendations, http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/
- Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Wojda B., Nagel P., Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017
- Jarosz M., Sajór I., Żywienie chorych z nowotworami, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012
- Béliveau R., Gingras D., Dieta w walce z rakiem, Oficyna Wydawnicza Delta W-Z
- Zalega J., Szostak-Węgierek D.: Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy. Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94 (1): 41-49